Ilzė Jansonė „Baltosios mirties nelaisvėje“

Maždaug prieš metus mano mityboje buvo vienas didelis trūkumas – saldumynai. Vis bandydavau atsisakyti, tačiau po savaitės pertraukos vis palūždavau. Saldainiukai darbe vis sugundydavo :). Vienžo, narkomanas su natūraliomis „lomkėmis“. Tada vieni draugai parekomendavo paskaityti šitą Jansonės knygą.

Trumpai pasakysiu taip – ši knyga ne silpnų nervų žmonėms :). Keista simbolika, klaikus rašymo stilius, siaubo filmus primenantys pavyzdžiai, rašybos klaidos ir įkyri savo produkcijos reklama.  Turinys – raganavimo, religijos, dietologijos, biochemijos ir medicinos kratinys. O kur dar malda/mantra knygos pradžioje 🙂


Buvo žodžiai, tokie žodžiai
Man tai buvo Dievo žodžiai
Blogio srautą sulaikiau,
Smeigiau mietą vidurin!

Bet kas keisčiausia, man ši knyga padėjo! 🙂 Jei ne pilnai ištrūkti iš „baltosios mirties“ nelaisvės, tai bent jau smarkiai prailgint grandinę :). Saldainių nuo tada nebevalgau, tortų/pyragų – minimaliai.

Kas gi ta baltoji mirtis?

Cukrus, balti miltai ir gydytojai baltais chalatais (juokauju) :). Dar prie šitos kompanijos priskiriama – druska, alkoholis ir actas.

Apie cukrų ir baltus miltus reikės parašyt atskirai, bet jei trumpai apie knygos turinį – cukrus ir balti miltai sukelia disbakteriozę, acidozę ir pakenkia kasai. Ir dar virš 150 ligų.

Idomi citata – „cukraus ir baltų miltų reikalauja ne organizmas, o patologinė mikroflora“. Logiškai galvojant, sunku suprasti kaip bakterijos žarnyne gali įtakoti mūsų smegenis, tačiau spręsti nesiimsiu.

Jansonė sako, kad vienintelis būdas atsikratyti priklausomybės nuo cukraus – dainų formulių ir ženklų pagalba. Ką gi, prognozė liūdna, bet taip lengvai nepasiduosiu 🙂

Disbakteriozė

Daug dėmesio skiriama disbakteriozei – žarnyno mikrofloros anomalijai ar disbalansui, simptomams ir pasekmėms. Priežastys vis dar tos pačios – cukrus, balti miltai ir tt.

Norint susitvarkyti žarnyno mikroflorą siūlomi šie būdai (žinoma, pirma reikia atsisakyti  „baltosios mirties“):

  • Ryti stambiai smulkintą česnaką, kad jis keliautų tiesiai į žarnyną ir ten sunaikintų patologinę mikroflorą.
  • Gerti pelynų arbatą. Beto, jei organizme yra pakankamas vario kiekis (jo gausu pelynų arbatoje) – vėžiu susirgti neįmanoma.
  • Gerti karvės pieną su karvės mėšlu – stiklinė pieno, šaukštelis mėšlo, išmaišyti ir perkošti 🙂

Maisto rušys

Maistas dalinamas į 3 kategorijas:

  • Abiotiškas. Miręs ir mirštantis maistas. Be cukraus daugiau pavyzdžių nėra, bet galima įsivaizduoti. Nors toks informacijos nepilnumas šiek tiek erzina.
  • Dalinai abiotiškas. Dalinai saugus. Kaip pavyzdys pateikiamas alus – nedidelis kiekis nekenkia (hm… regis sakė, kad alkoholis yra visiškas blogis)
  • Dalinai anabiotiškas ir anabiotiškas. Gyvas maistas – daržovės, žalumynai, šviežiai rauginti produktai.

Įdomu tai, kad cukrų esantį vaisiuose (fruktozę) ji giria – jis maitina smegenis ir kepenis. Taip pat giria ir valgomuosius ledus – tirpstančio ledo principas netgi cukrų išskaido ir nugali.

Minima, kad senovės latviai į duoną maišydavo medžių žievių miltų – manau įdomi tema gilesniam pasidomėjimui.

Druska

Druska padaro daugiau žalos nei nikotinas ir alkoholis kartu sudėjus. Vardinamos krūva ligų, kaip druskos vartojimo pasekmė. Pateikiamas ir druskos dienos limitas – 3g.

Apibendrinimas

Knyga labai savotiška, ją reikia skaityti atlaidžiai, bet atidžiai. Naudingos informacijos tikrai daug, reikia tik atverti savo sąmonę ir ją priimti.

Ir pabaigai, nereali citata:

„Visos pasaulio tautos kasdienėje mityboje naudoja žalius lapus ir medžių miltelius, netgi negrai

Žymos:, , ,

1 komentaras

  1. Moskitas sakė:

    „Logiškai galvojant, sunku suprasti kaip bakterijos žarnyne gali įtakoti mūsų smegenis, tačiau spręsti nesiimsiu.“
    dar ir kaip gali 🙂
    http://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanitus/turinys/mityba/Mieles

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *