Kodėl aš nevalgau mėsos

Jau beveik 5 metai nevalgau mėsos. Labai nemėgstu žodžio vegetaras, nes tai tik etiketė. O etiketės įpareigoja :). Mano mitybinis pasirinkimas nėra religiniu ar dvasiniu pagrindu, todėl jei blynuose yra kiaušinių, labai nesiraukau, todėl, kaip sako mano dukra: „tėti, tu ne vegetaras“  :).

Mėsos vartojimą su žmona pradėjom riboti gal 2004 metais – atsisakėm dešrų ir kitų rūkytų mėsos gaminių. Vėliau atėjo laikas kiaulienai. 2008-aisiais atėjo laikas jautienai ir paukštienai. Labai gerai atsimenu tą momentą, kuris buvo mano mąstysenoje esminis: įskaičiau, kad mėsa skrandyje ir žarnyne užtrunka iki 72 valandų. Įsivaizdavau mėsą, būnančią šiltai ir tamsiai tris paras ir pasibaigė mano mėsėdžio karjera. Paskui nutraukiau ir žuvies/jūros gėrybių valgymą, bet tai buvo daugiau formalumas :). Bet kokiu atveju, mėsos atsisakinėjau ~4-5 metus.

Mano pagrindiniai argumentai prieš mėsą

  • Jei rūkymas kenkia, tai gal ir rūkyta mėsa kenkia?
  • Yra tyrimų siejančių raudoną mėsa ir storosios žarnos vėžį.
  • Ilgas buvimas žarnyne neabejotinai sukelia puvimo procesus.
  • Sunkumas pavalgius.
  • Musų artimiausi „giminaičiai“ – šimpanzės – nevalgo mėsos. Kažkiek gyvulinio baltymo gauna valgydamos vabzdžius, bet tai labai maža jų maisto dalis. (netiesa, žr. įrašo komentarus)
  • Pagal fenotipą žmogus yra daugiau žolėdis, nei mėsėdis.
  • Dabartiniai gyvuliai šeriami bet kuo, kad tik mėsos butų daugiau, ir augtų greičiau. Antibiotikai, hormonai. Aišku, daržoves irgi gerai „purškia“, bet čia jau pasirinkimo reikalas.

Pasikeitimai

Pasikeitimų gal nėra daug, bet minusų kolkas nematau:

  • Didžiulis pasikeitimas popietiniame energijos lygyje. Jokio mieguistumo.
  • Sergu pastebimai mažiau. O jei ir sergu, tai taip labai lengvai – dieną pakuteną gerklę, paskauda galvą, pasloguoju – kitą dieną dažniausiai jau būna viskas gerai.
  • Numečiau ~5-7% savo svorio.

Socialinis efektas

Kita vertus, kodėl mėsa yra taip sureikšminama? Pastebėjau vos ne „karą“ tarp abiejų dietų šalininkų – pastoviai bandoma „nugalėti“ pabrėžiant savo mitybos pranašumus. Koks gi skirtumas? Juk tai tik vienas iš šimtų ar tūkstančių maisto produktų. Juk yra žmonių kuriems nepatinka svogūnai, paprikos ar grikių košė. Bet čia turbūt kertasi pasaulėžiūros, nenoras pripažinti kitokių žmonių (kaip ten su gėjų tolerancija 🙂 ) ir pan. Netgi tėvai iš pradžių žiūrėjo kaip į išsidirbinėjimą, tačiau ilgainiui įprato ir gal netgi kažką naujo sužinojo.

Kuo mėsa ypatinga?

Vienintelis dalykas, kurio nėra augalinėje mityboje – vitaminas B12. Tačiau man natūraliai kyla klausimas – iš kur jis pas karvę (jautieną)? 🙂 Bet čia jau tema atskiram įrašui. Šiam kartui tik paminėsiu, kad šiuolaikiniai tyrimai jau neranda skirtumo tarp dietų (vegetarinė ar mėsėdiška) ir B12 lygio organizme.

Daugiau nieko stebuklingo mėsoje nėra.  Nebent stebuklu laikytume šlapimo rūgštį, sukeliančią podagrą ar inkstų akmenis :).

Mėsos mitai

  • Vegetarai negauna geležies„. Mano hemoglobinas yra >150. Jei tikėt šiuo straipsniu, tik trys iš top 10 geležies šaltinių yra nevegetariniai.
  • Be mėsos nepavalgau„. Pasakykit tai arkliui 🙂 ir pažiūrėkit, ką veikia liūtas paėdęs. Arba pažiūrim čia – www.veganbodybuilding.com – komentarai nereikalingi 🙂
    Kita vertus, po vegetariškų pietų išalksti greičiau nei po mėsos.
  • Be mėsos negauni pakankamai baltymų„. Visų pirma, baltymų vegetarinėje/veganiškoje mityboje yra pakankamai. Visų antra, ar žmogui tikrai tiek reikia tų baltymų, kiek dabar suvartojama?
  • O ką valgyt?„. Būtent vegetarinė mityba skatina mitybos įvairovę, o ne mėsos vartojimas skirtingomis formomis – vieną diena kotletas, kitą – kepsnys, trečia – dešrelė.
  • Reikia valgyt viską„. O kas yra tas viskas? Juk gyvūnai valgo ir lapus, ir giles, ir medžių žievę ar paprasčiausią žolę. Esmė visgi ne maisto tipas, o reikalingų ir gaunamų maisto medžiagų kiekis. Juk jei normalu vitaminą C gauti iš tablečių, tai kodėl nenormalu amino rūgštis gauti iš pupelių? 🙂

Mėsa ir vaikai

Aš ne apie vaikų pradėjimo procesą, su tuo reikalu viskas tvarkoj :). Manau tik verta paminėt, kad žmona trečią dukrą nešiojo visai nevalgydama mėsos. Ir hemoglobinas geras, ir vaikas neblogas gavosi :). Dabar jai beveik du metai ir drąsiai galiu pasakyti, kad vaikas vystosi gerai, yra sveikas ir patenkintas, nors mėsos dar neragavo.

Mūsų namie mėsos nėra, tačiau mūsų vaikai turi laisvą pasirinkimą svečiuose ar darželyje/mokykloje. Tačiau mėsa renkasi labai retai, o ją suvalgo dar rečiau. Mūsų darbas juos šviesti ir rodys jiems pavyzdį.

Kadangi mūsų vaikai lanko darželius/mokyklas – aiškiai matosi, kad serga jie žymiai rečiau už savo bendraamžius. Ar tai mėsos ribojimo nuopelnas? Sunku pasakyti, bet kas galėtų paneigti.

Papildomi motyvatoriai

  • Pasaulyje, kuriame trūksta maisto, pagrindiniai valgytojai yra mėsiniai gyvuliai.
  • Gyvulininkystė yra vienas didžiausių taršos šaltinių.
  • Smurtas/vergovė prieš gyvūnus (prisipažinsiu, vis dar turiu odinę striukę ir odinius batus).
  • Nesu religingas, bet žudymas yra žudymas ir bet kokiu atveju „pliuso“ karmai nėra :). Krikščionys, kaip ten su šeštu įsakymu? 🙂

Šis įrašas negali būti traktuojamas kaip rekomendacija nevalgyti mėsos. Prieš priimdami šį sprendimą, pasitarkite su mėsininku 🙂

Žymos:, ,

14 komentarų

  1. warhead sakė:

    Iš esmės daugumai teiginių pritariu, bet dėl mėsoje esančių antibiotikų ir hormonų nesutikčiau. ES draudžiama vartoti hormonus ir antibiotikus visiems mėsiniams gyvūnams.
    Yra nedidelė išimtis tam tikriems stambiems raguočiams, kas liečia antibiotikus. Bet jų vartojimas gana griežtai kontroliuojamas ir galimas tik kraštutiniu atveju, kai gyvulys suserga (o ne pastoviai), todėl antibiotikas mėsoje neužsilieka.

  2. Andrius Andrius sakė:

    Aš irgi norėčiau, kad nenaudotų. Bet jei vien JAV į metus sunaudojama 13.1 mln. kg antibiotikų gyvūnams, tai verčia susimąstyti. Gal ES viskas kitaip ir kontrolė yra nuosekli, pilna ir griežta. Gal… bet kažkodėl rusai vis randa antibiotikų lietuviškuose pieno produktuose. Vėlgi, gal čia politika, ir randama tai ko ten iš tikrųjų nėra… gal.
    Bet kokiu atveju antibiotikų grėsmė yra tikrai ne pirmas argumentas mano sąraše ir ne dėl to aš jos nevalgau.

  3. tomasjkn sakė:

    Heh, kadangi mėgstu tikslumą, teks truputį pakomentuoti dėl šimpanzių –
    valgo, ir dar kaip valgo mėsą. Delikatesas.
    Netgi pačios rengia specialias medžiokles su varovais ir pasalomis kitoms, mažesnėms beždžionėms gaudyti:
    http://www.youtube.com/watch?v=1bLhv-aQ5YY

    Taipogi kariauja tarpusavyje dėl teritorijos – organizuotai, būriais. Dėl kanibalizmo nežinau, negaliu pasakyti.

  4. Andrius A. sakė:

    Na, kadangi Tomas pradejo apie tiksluma, pridesiu ir as komentara apie paskutini teigini (sestas dievo isakymas ir gyvunu zudymas). Siulau isigilinti kas rasoma biblijoje: dievas leidzia zmogui zudyti gyvunus tiek, kiek jam reikia prasimaitinimui, bet ne daugiu 🙂

  5. Andrius Andrius sakė:

    Tomui dėkui 🙂
    Koreguojam įrašą ir užsirašom veganizmo mitą. Nes tikrai gajus ir net literatūroje.

    Andriui dėl religijos. Nelaikau saves krikščionimi ar religingu (nemaišyti su tikėjimu), todėl interpretuoti sunku. Vieni šaltiniai sako „murder“, kiti „kill“. Kaip ir medžioklė – tai visada buvo turčių pramoga ir nemanau, kad žudymas pramogai irgi patenka tarp krikščioniškų normų. Taip pat nemanau, kad bažnyčia kam nors grūmojo pirštu dėl to :). Šiaip tai galima iki negalėjimo ginčytis dėl to ar žudymas maistui yra gerai ar ne. Žiūrint į Tomo pavyzdį apie šimpanzes, visks kaip ir tvarkoj. Tik tiek, kad mes savo mėsos nežudom ir valgom termiškai apdorotą. Kitą vertus, žmogus dažnai iškeliamas kaip aukštenė butybė kuri yra virš „gyvuliškų“ instinktų. Todėl resiume galbūt būtų – čia kiekvieno sąmonės ir įsitikinimų reikalas :).

  6. Andrius Andrius sakė:

    O kaip su gorilom, jos regis veganės 🙂

  7. Moskitas sakė:

    visi tyrimai, įrodantys mėsos žalą, daryti su civilizuotai apdorota kaitinimu- sugadinta mėsa.
    Nė vienas gyvis po saule negadina maisto prieš valgydamas ir nesinaudoja kažkokiais pagalbiniais įnagiais „jam skirto“ maisto valgyme. Vienintelis kitoks padaras- žmogus. Jis tyčiojasi iš savo maisto ir po to kaltina jį dėl savo ligų. 🙂
    Pagrindinis parduotuvinės mėsos trūkumas būtų – neteisingas Omega3- Omega6 santykis . Teisingiausia mėsa-žvėriena.

    • Andrius Andrius sakė:

      Gal ir tiesa, bet kiek yra valgančių žalią mėsą, šviežiai sumedžiotą? 🙂

  8. Moskitas sakė:

    Aš valgau :). Žalia mėsa – tai ir lašiniai, ir vytinta ir sūdyta . Dešra- tai irgi žalia mėsa.:)
    o ją visi valgo .
    Tačiau net ir parduotuvinės mėsos nauda yra didesnė (dėl baltymų) nei žala (dėl netinkamo santykio).

    • Andrius Andrius sakė:

      Jau dešros tai nereikia siūlyt. Nebent turi močiute kaime, kuri gamina. Nes kancerogenų ten apstu 🙂

  9. Linas2 sakė:

    Nevalgau mėsos 20 metų, po 10 m. dariau kraujo tyrimą – viskas zer gut, periodiškai nupildavau kraują po 450 ml, prieš porą metų hemoglobinas, kuris, kaip Andrius džiaugiasi savuoju, visą laiką buvo aukštas – didžiausią pamenu 174, pradėjo sparčiai mažėti. Nuo 2004 kreivė čiuožia žemyn (pasiėmiau išrašą, gaila, kad gan vėlai). Prieš kiekvieną nupylimą hemoglobiną matuoja ir jei žemiau 135, varo lauk. Porą kartų išvarė, tad nuvariau pas hematologą, kuris pirmiausia išvarė į labę daryti „plataus masto“ šnipinėjimo. Pasiėmęs atsakymą švilptelėjo, po to ilgokai svarstė kokios priežastys, ką dar reikėtų pašnipinėti, bet atsitiktinai užklausė apie mėsą. Sužinojęs atsakymą, paruoštus siuntimus tyrimams suglamžė ir išmetė. Kaip diagnozė.. Papasakojo istoriją, jog jo bičiulis biologas domisi Šiaurės kraštų gyventojų mityba, ir yra atradęs (nesigilinant į smulkmenas), jog pakaitinio produkto nėra, Indijoje auga kažkoks reikalas, kuris iš esmės gali atstoti mėsą, tačiau jį reikia atsivežti ir reguliariai vartoti. Žodžiu, vyro geležies norma yra 25-380, mano buvo 4,3, o tai reiškia = 0, po pusmečio geležies vartojimo pakilo iki 5,7. Natūraliu būdu nebeatstatysi (valgant ir mėsą), geriant piliulkom gauni 4 mg per parą, kurių ¾ pašalina, neaišku ar tą 1 mg įsisavina.
    Kad anemija tai visiem aišku, o kad po eritrocitų tyrimo nuramino, jog dar ne leukemija, tas guodžia.
    Nenoriu gąsdinti ar interpretuoti, tačiau nebuvo mediko, su kuriais kalbant patvirtintų mėsos nevalgymo naudą. Neturėdami mediko išsilavinimo, interpretuoti internete rastus tyrimus yra paprasčiausia neprotinga, nes mes nežinome elementarių, bazinių biocheminių dalykų. Žmogaus organizmas stiprus, laikosi ilgai, be geležies ištvėrė 20 m. :}
    Tad: hemoglobinas yra vienas iš labai daugelio komponentų nusakyti organizmo būklę ir tai tikrai nėra bazinis indikatorius. Siūlyčiau kas pusmetį atlikti kraujo tyrimą ir nesitarti su vaistininku, o konsultuotis su 3 lygmens specialistu, kuris paaiškins perspektyvas.
    Mano atvejis individualus, atrodytų, nelogiška traktuoti kaip taisyklės, tačiau hematologas minėjo, jog tai tipinė situacija.

    • Andrius Andrius sakė:

      Dėkui už pasidalinimą. Bandysim darytis detalesnius tyrimus.
      Nors labai domina mėsos „nepakeičiamumas“. Nes dėl B12 tai kaip ir aišku, o dėl geležies tai keista – jos šaltinių yra daugiau.

  10. Ryčka sakė:

    Dėl antibijotikų piene , tai jie leidžiami es , nes daugiau kaip pusė ferminių karvių serga mastitais , o pilti pieno lauk nieks nenori. Skanių parduotuvinių pieno produktų su antibijotikų liekanom. Rusai dar iki to nedaėjo tai ir pyksta ant mūsų gamintojų, nes pas rusus negali būt jokių antibijotikų liekanų.
    O jai nenori valgyti mėsos, tada reik kad galvoj tokia tvarka būtų kaip pas budistų lama kokį , kuris gali užmigt 100 metų (chambo lama itigijav) tada smegenys gali liept ir iš makaronų ta b 12 padaryt.
    O į kitas tautas labai nereiktų žiūrėt , nes per daug skirtingos salygos ir kultūra genetika, reik savo panosėn geriau žiūrėt.

  11. Atgalinis pranešimas: Sveikas maistas, vegetarizmas ir mėsos (ne)privalumai | Darau, blė

Komentuoti: Andrius Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *