Skaitymas valgant

Nesusidraugavau su aplinkinėmis maitinimo įstaigomis, tai dažniausiai valgau darbe. Darbe visada ant stalo guli „Verslo Žinios“, „Kauno Diena“ ar pan., todėl susiformavo įprotis skaityti valgant. Kolegos daro pastabas, kad skaityti valgio metu nesveika. Šitą kaip ir žinau, bet natūraliai kyla klausimas – kodėl?

Ilgai su atsakymu netrukau. Visi kaip vienas tvirtina, kad pagrindinė problema valgant – smegenys blaškomos, todėl sunku pajausti sotumą. Prisivalgoma daugiau nei reiketų, kitaip tariant, didėja nutukimo rizika.

Radau tyrimo santrauką, kur antrinamos nutukimo rizikos. Bet bėda yra ne kad nepajaučiam sotumo ir persivalgom (juk ne visada turi antrą porciją po ranka), bet dar greičiau norisi vėl valgyti. Daroma prielaida, kad sotumui didelę įtaką daro atsiminimas apie valgytą maistą, o valgant su trikdžiais tie atsiminimai ne tokie stiprūs, todėl išalkstama greičiau.

Bet kažkaip nuojauta sako, kad turi būti kažkas daugiau. Jei prisiminti sporto trenerio patarimus – „galvok apie tą raumenį, kurį mankštini“. Vadinasi raumuo dirba geriau, jei jam skiri dėmesio. Gal panašiai ir su valgymu? Liežuvis skonių gal geriau ir neskiria, bet skonis „gimsta“ galvoje, todėl informacija perduodama smegenims tikrai bus geriau apdorojama. Skanus maistas bus skanesnis, o neskaniam turbūt ir laikraštis nepadės :). Juk maistas yra laikomas vienu iš malonumų, tai gal vien dėl to verta jam skirti daugiau dėmesio? 🙂 Gal geriau kaip tik sumažinti trikdančios informacijos srautą? Pvz. užsimerkti, kai maistas jau burnoje? 🙂

Paskutinis akcentas – jei dėmesio maistui skyrimas valgio metu sumažina maisto suvartojimo kiekį, vadinasi sumažina ir kaštus. Neskaitau, vadinasi taupau 🙂

Skanaus 🙂

Žymos:

2 Responses to Skaitymas valgant

  1. Onutė sakė:

    Manau, jog kai neskiri dėmesio tam, ką ir kaip valgai, suvalgai maistą daug greičiau, nesukramtydamas, neįsigilindamas į skonius ir pan. tada maistas prasčiau virškinamas ir sotumo jausmas atkeliauja daug vėliau.

  2. Agnė sakė:

    Mano jogos mokytoja Šri Matadži Nirmala Devi, kuri yra ir medicinos mokslų daktarė, yra aiškinusi, kodėl valgyti ir skaityti, žiūrėti tv ar į kompiuterį – nevalia: valgymas – tai veikla, reikalaujanti daugybės gyvybinės energijos – raumenynas, kraujotaka, kvėpavimo sistemos ir t. t., bet jei dar tuo pačiu metu aktyviai naudojama energija ir mąstymui, mūsų blužnis patiria ekstremalią apkrovą, visi gyvybiniai procesai dėl to taip pat sutrikdomi. Jei tai darome nuolat, išsivysto ligos, kurių Vakarų medicina tiesiog nesusieja su šiuo įdingu įpročiu. Taigi valgant reikėtų net vengti pliurpti – tiesiog ramiai valgyti, o paskui dar bent 15 min. pasėdėti ramiai ir aktyviai nejudėti – kad gyvybiniai procesai įgautų įprastą ritmą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *