Straipsniai

Kelionė lietuvišku skiepų kalendoriumi. Hepatito B vakcina

Galvojau skiepų temą laikysiu ilgiau numetęs kamputyje, tačiau, kai supratau, kad esu sektantas ir tamsuolis, nutariau ištraukti šią temą į dienos šviesą ir padiskutuoti su tais, kurie moka diskutuoti.

Sakyti, kad skiepai yra blogai ar gerai, yra tas pats, kas sakyti, kad maistas yra blogai ar gerai. Kiekvieną vakciną reikėtų nagrinėti atskirai. Geriausias būdas tai padaryti – leistis į kelionę lietuviško skiepų kalendoriaus puslapiais :). Pirmas skiepas, kurį turi gauti kūdikis nuo yra Hepatito B. Jį ir paanalizuosim.

Vitaminas B12

Anksčiau aplinkiniai dažnai klausdavo – iš kur nemėsėdžiai „gauna“ geležies ar baltymų. Tačiau dabar jau žinių lygis kyla ir dažnai pagrindinis klausimas keičiasi į „o kaip su B12?“ Girdėjau, kad B12 sintetinamas žarnyne. Bet kiek šios žinios patikimos? Gilinamės.

Alkoholis – gyvybės vanduo?

Prieš šventes žiniasklaida pradėjo aktyviai eskaluoti alkoholio temą. Negaliu nesutikti, kad priežastis tam yra – alkoholis yra rimta visuomenės problema. Bet gal jis nėra visiškas nuodas? Gal yra ir teigiamų alkoholio savybių? Pažvelkime kitu kampu…

Skaitymas valgant

Nesusidraugavau su aplinkinėmis maitinimo įstaigomis, tai dažniausiai valgau darbe. Darbe visada ant stalo guli „Verslo Žinios“, „Kauno Diena“ ar pan., todėl susiformavo įprotis skaityti valgant. Kolegos daro pastabas, kad skaityti valgio metu nesveika. Šitą kaip ir žinau, bet natūraliai kyla klausimas – kodėl?

Virti ar nevirti – štai kur klausimas

Populiarėjant žaliavalgystei darosi įdomu, ką praranda virto ar kepto maisto šalininkai, kokie žaliavalgiškos mitybos trūkumai ar privalumai. Bet koks atsitiktinai paimtas žaliavalgių puslapis giria tokios mitybos privalumus, tačiau beveik niekada nevardina rizikų. Ar tikrai jų nėra?

Pasinagrinėjau kas vyksta su fermentais, vitaminais ir mineralais, kai maistas yra verdamas, kepamas ar gaminamas garuose.

Akrilamidas

Akrilamidas yra galimai toksiška ir kancerogeninė medžiaga. Ir nors vieni tyrimai sieja jį su vėžiu, o kiti ne, to man užtenka pradėti domėtis. Kadangi akrilamidas randamas mūsų maiste, kyla klausimas – kaip jis ten atsiranda?

Skiepai nuo gripo

Nors žiniasklaida mirga nuo pasiūlymų skiepytis nuo gripo, manes tai kažkaip negundo. Vien pažiūrėjus į kelis (retus) pašalinius efektus, pagalvoji, kad gal vis dėlto gripas geriau?

Kaip sulaukti šimtmečio? Lietuviška patirtis

Lietuvos rytas išspausdino Merūno Vitulskio (naujas amplua?) interviu su Kaziu Ambrozaičiu, kuris, būdamas 101 metų amžiaus yra „guvaus proto, puikios atminties, žvalus ir veiklus“. Kas norės, paskaitys visą interviu, o aš pasistengiau išsigaudyti esmines mintis

5 lengvi žingsniai į sveiką mitybą

Kadangi gaunu Hungry For Change emailus, akis užkliuvo už šio.

Maistas, kurio nebūtina pirkti ekologiško

Kaip visada, Mercola.com pateikia idomios informacijos. Buvo atlikti 43 vaisių ir daržovių pesticidų tyrimai (viso 43000 tyrimų). Vienas iš reikalavimų ekologiniam ūkiui – nenaudoti pesticidų. Tačiau jie brangesni. Todėl įdomus tyrimų aspektas – kokie vaisiai ir daržovės, auginami ne ekologiškai, …

Otto Heinrich Warburg

Tikiu, kad jūs, kaip ir aš, pirmą kartą išgirdot šio žmogaus vardą ir pavardę. Tai kas gi tas Otto ir kodėl jis nusipelnė mano dėmesio. Pirmą užuominą apie jo veiklą radau Victorijos Butenko knygoje, tada pradėjau narplioti ir štai ką …

7 vengtinos maisto rūšys

Mano mėgstamas mercola.com rašo, kad yra maisto, kurio geriau parduotuvėje nepirkti.