Mitas sugriautas – „nesveikas“ maistas nesukelia vėžinių susirgimų… ar tikrai?

Skaitau Delfi. O ten – revoliucija. „Mitas sugriautas – „nesveikas“ maistas nesukelia vėžinių susirgimų“. Gali valgyt ką nori. Šūdmaistis (taip vadinu junk food) reabilituotas, valgyk sau sveikas. Kažkas čia ne taip, gilinamės. 🙂

Straipsnis, patalpintas Delfi, paimtas iš agroverslo žurnalo „Mano ūkis“ (pirmą kartą girdžiu tokį leidinį), kuris naudojosi „The Guardian“ straipsniu (o jei tiksliau, jį išvertė), kuris savo ruožtu rėmėsi pačiu moksliniu tyrimu. Kadangi nemėgstu vertimo klaidų ir žurnalistų išvedžiojimų, bandom gerti pieną tiesiai iš karvės ir skaitom patį tyrimą :).

Gaila, bet tyrimas mokamas, o atliekamų $40 neturiu :). Nemokamai duoda tik santrauką, bet ir ji verta dėmesio ir suteikia pakankamai informacijos:

  • Visų pirma, tai ne tyrimas, o meta-tyrimas. T.y. bandoma daryti išvadas iš kitų tyrimų. Pats maistas netiriamas.
  • Iš atsitiktinės receptų knygos paimti 50 ingredientų, kurie buvo tiriami dėl sąsajų su vėžiu. (Nelabai supratau prie ko čia ta receptų knyga)
  • Rasta, kad 40 ingredientų buvo siejami tyrimais su vėžiu.
  • Peržiūrėti 264 straipsniai/tyrimai, iš kurių 191 siejo maistą su vėžio rizika. 103 siejo maistą su padidinta rizika, 88 – su sumažinta. (Vadinasi kreipta dėmesį ir į galimai žalingus ir į galimai naudingus produktus).
  • Tyrimo išvada – yra pavienės studijos, kurios smarkiai sieja tam tikrą maistą su padidinta ar sumažinta vėžio rizika, tačiau bendrai paėmus tvirtų tendencijų nėra.

Kaip daromas toks tyrimas (supaprastintai, bent jau kaip aš suprantu). Paimamas maisto produktas. Tarkim, kepta bulvė. Ieškome mokslinių tyrimų apie keptas bulves. Randam tyrimą, sakantį, kad kepant bulves susidaro akrilamidas, kuris yra kancerogenas. Tada randam dar vieną tyrimą, kuri sako, kad nieko ten blogo nėra. Statistiškai – 1:1, t.y. išvados daryti negalima. Arba tarkim, imamos morkos. Randam tyrimą, kuris sako, kad morkos padeda išvengti vėžio. Tada randam dar vieną tyrimą, kuris tų sąsajų neranda. Vėl 1:1. Išvada – ar galima susirgti vėžiu nuo maisto – neaišku.

Pažiūrėjus per sąmokslo teorijos prizmę – išėjo tyrimas, kuris sako, kad keptos bulvės siejamos su padidinta vėžio rizika. Bet palaukit, čia gi milijardinė rinka ir kažkam smarkiai skauda. Tada išeina kitas „tyrimas“, kur sakoma, valgiau tas bulves, nesusirgau. Viskas gerai :). Tada išeina dar vienas tyrimas, kuris sako: vienas tyrimas už bulves, vienas prieš. Rezultate 1:1. O čia ateina Delfi ir skalambyja: „mokslininkai ištyrė – galima ramiai valgyt bulves“ :).

Bet net atmetus sąmokslo teorijas, tyrimas sako, kad informacija yra kontraversiška, o ką parašė Delfi?

„JAV mokslininkai nustatė, kad dauguma maisto produktų, kurių vartojimas siejamas su padidėjusia rizika susirgti vėžiu, nėra kenksmingi žmogaus sveikatai.“

Kitaip tariant, suteikiamas leidimas valgyti keptą raudoną mėsą, dirbtiniais saldikliais saldintus gėrimus ir t.t. Nors realiai, išvados yra visai kitos – maisto kenksmingumas nebuvo tirtas, kad kažkoks maistas nėra kenksmingas, nenustatyta. Paprasčiausiai iškelta abejonė esančiais tyrimais, siejančiais maistą ir vėžį.

Belieka tik būti bent jau šiek tiek nepatikliais…

 

Žymos:,

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *